TÜRK EDEBİYATI 2. DÖNEM 2.YAZILI DENEME SORULARI

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

PC TÜRK EDEBİYATI 2. DÖNEM 2.YAZILI DENEME SORULARI

Mesaj tarafından kral Bir Ptsi Nis. 13, 2009 4:51 pm

Lise 1. Türk Edebiyatı Dersi 2. Dönem 2. Yazılı

1- “Bazen sana layık evlatlar olamadık,
Seni gönülden duyamadık.
Taşını toprağını işleyemedik.
Sorma bu gerilik
Bu uyku niye,
Affet bizi, affet bizi Türkiye!”
Yukarıdaki şiirde, şair için aşağıdakilerden
hangisi söylenebilir?
A) sevgisiz B) umutsuz C) üzgün
D) sorumsuz E) cesur

2 – “ Öyküyü, olayların zaman sırasına göre düzenlenerek
anlatılması” diye tarif etmiştik. Olay örgüsü de
olayların anlatımıdır. Ancak burada üzerinde durulan
husus, olaylar arasındaki ilişkidir. “Kral öldü, sonra
üzüntüsünden kraliçe de öldü” desek olay örgüsü
tamamlanmış olur Zaman sırası burada da bozulmuş
değildir.
Parçaya göre “ öykü “ ile “ olay örgüsü “ arasındaki
fark aşağıdakilerden hangisidir ?
A ) Tip ve karakter farklılığı
B ) Neden – sonuç ilişkisi
C ) Olayların önemli - önemsiz oluşu
D ) Zaman sırası
E ) Kahramanların kişilikleri
3 - Başımı, bağrımı dövsün dalgalar
Tuzlar tahtalarımı kemirsin istiyorum
Çek beni fırtına, çek beni deniz.
Bu dizelerde görülen söz sanatı aşağıdaki
atasözlerinin hangisinde yoktur ?
A ) Yengece:”Niçin yan yan gidersin.”demişler “ Serde
kabadayılık var.”demiş.
B ) Ağaca balta vurmuşlar “Sapı bedenimden.” demiş
C ) İyiliğe: ”Nereye gidiyorsun?” demişler “Kötüye”
demiş
D ) Katıra:“Baban kim?” demişler. “Dayım at “ demiş.
E ) Tembele:“Kapını ört. “demişler, “Yel eser,
örter.” demiş.

4 - Komşumuzun oğlu ÖSS’den öyle yüksek
puan almış ki yarısını gelecek sene kullanacakmış.
Bu cümledeki söz sanatı aşağıdakilerden
hangisinde vardır ?
A) Sabah koşularında gün geçtikçe hızlanıyorum,
yakında kendi rekorumu kıracağım.
B ) Seni sanatçıdan saymalı, baksana
yazdığın tek şiirle şair olmuşsun.
C ) Sabah trafiğinin içinde boğulmaktansa
kuşluk vaktinde yola çıkarım daha iyi.
D ) Bardaktan boşanırcasına yağan yağmur
fidanların dallarını eğiyordu.
E) Yüreğimdeki kıpırtılar ilkbaharın neşe
içinde gelişindendir.
5 – Esti nesim-i nevbahar açıldı güller subhdem
Açsın bizim de gönlümüz saki medet-sun cam-ı Cem”
Nefi bu beyitte, ilkbahar rüzgarının yumuşak
sesini vermek için “s,z ,n ve ç” seslerini
yineleyerek müzikal bir ses oyunu
gerçekleştirmiştir.
Bu söyleyiş güzelliği aşağıdakilerden hangisi
ile adlandırılır?
A) Uyak B) Redif C) Cinas
D) Uyağın yumuşatılması E) Aliterasyon

6 -. Düşün garip gecelerini bu şehrin,
Düşün yalnızlıklar içinde beni.
Hani bir resmim kalmıştı sende,
Onu olsun yalnız bırakma emi?
Yukarıdaki dörtlükten aşağıdaki duyguların
hangisi çıkarılamaz?
A)Özlem B)Sevgi C)Ayrılık D)Pişmanlık
E ) Yalnızlık

7 – El ayak çekilince caddelerde
Yalnız seni ararım gecelerde
Bu dizelerde aşağıdaki edebi sanatlardan hangisi
vardır
A) Mübalağai B) Tenasüp C) Teşbih
D) Mecaz-ı mürsel E ) Tevriye

8 - Öyle hesapsız coştuğum olur ki sanırım
Mektepten henüz çıkmışım yaşım yirmi bir
Kurduğum düşü gerçek etme gücü bendedir
Ama nerde!H er bahar şaşmadan aldanırım
Bu dörtlükteki uyak düzeni ve çeşidi
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çapraz uyak – tam uyak
B) Düz uyak – yarım uyak
C) Sarma uyak – tam uyak
D) Sarma uyak – zengin uyak
E) Çapraz uyak – zengin uyak
9 - Ala gözlerini sevdiğim dilber
Şu gelip geçtiğin yollar öğünsün
Kadir Mevlam seni övmüş yaratmış
Kısmeti olduğun kullar öğünsün
Yukarıdaki dörtlüğün türü için aşağıdakilerden
hangisi söylenebilir?
A) Lirik – Koşma – Güzelleme
B) Pastoral – Koşma – Güzelleme
C) Lirik – Semai – Güzelleme
D) Epik – Koşma – Destan
E) Lirik – Semai – Varsağı

10 - Her zaman tam karanlık değil gece
Kendimde denemişim ben.
Kulak ver,dinle…
Her acının sonunda bir pencere vardır,
Aydınlık bir pencere.
Şiirde anlatılmak istenen düşünceyi aşağıdaki
atasözlerinden hangisi karşılar?
A) Kara haber tez duyulur.
B) Sabır acıdır,meyvesi tatlıdır.
C ) Kara gün kararıp kalmaz.
D) Ay görmüşüm yıldıza minneti yoktur.
E ) Bin kaygı bir borç ödemez.

11 - (I) Koşma, dörtlüklerle kurulan bir nazım şeklidir.
(II)Divan edebiyatında gazel neyse, Halk edebiyatında
koşma da odur. (III) Koşmalarda doğa, aşk, ölüm
özlem, yiğitlik gibi çok çeşitli konular işlenebilir.
(IV)Koşmanın ilk dörtlüğü mani gibi kafiyelenir
( V ) 11’li hece ölçüsüyle kullanılır..
Bu parçanın hangi cümlesinde bir bilgi yanlışı vardır?
A ) I B ) II C) III D) IV E) V

12 Yabancı bir fısıltı söyleyecek adını
Tanıdığım bir gülüş kıvrılacak içerde
Yukarıdaki dizelerle;
I. kapının kanadını
II. karşımda ürperecek halı
III. vurur vurmaz duvara
IV. sedir ve perde
Parçaları kullanarak çapraz uyak düzeninde bir
dörtlük oluşturulmak isterse, son iki dizenin
sıralanışı aşağıdakilerden hangisi gibi olur?
A) I. ve II. B) II. ve III C) III. ve I.
IV.ve III. IV. ve I. II. ve IV.
D) I. ve III. E) IV. ve III.
II. ve IV. II. ve I

13 –Aşağıdaki edebiyat dönemleri ile onlara ait olan
nazım biçim ve türleri eşleştirilirken hangisinde
yanlışlık yapılmıştır?
A) Âşık edebiyatı - Semai
B) Sözlü edebiyat- Koşma
C) Anonim edebiyatı- Türkü
D)Divan edebiyatı-gazel
E) Tekke edebiyatı – İlâhi

14 - Yoruma göre değişir şiir
Soldan sağa, sağdan sola
Bin türlü okunur
Ve büyülü bir kumaş gibi
Her okunuşunda yeniden dokunur.
Yukarıdaki dizelerde şiire özgü hangi nitelik
vurgulanmıştır?
A) Biçimce güzellik
B) Anlam zenginliği
C) Sanatlı söyleyiş
D) Anlamca kapalılık
E) Duygu yoğunluğu

15 - O, şiirinde iç ahengi her şeyden üstün tutar.
”Şiirin musikiden başka bir musiki” olduğu
düşüncesinden yola çıkarak şiiri düzyazıdan
uzaklaştırmış.Çağdaş Batı şiiriyle eski Türk
şiirinin bileşimini gerçekleştirerek aruz
ölçüsünü yaşayan Türkçeye uygulamış, “Ok”
şiiri dışında diğerlerini aruz ölçüsüyle yazmıştır.
Bu parçada sözü edilen şair, aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Yahya Kemal Beyatlı
B) Ahmet Haşim
C) Faruk Nafiz Çamlıbel
D) A. Hamdi Tanpınar
E) Cahit Sıtkı Tarancı


1 C
2 B
3 E
4 B
5 E
6 D
7 D
8 C
9 A
10 C
11 D
12 C
13 B
14 B
15 A
avatar
kral
YeNi ÜyE
YeNi ÜyE

Kayıt tarihi : 08/04/09
Mesaj Sayısı : 45
Tecrübe : 246
Teşekkür : 10
Yaş : 94
Nerden : ANKARA

Cüzdan
Para Para: 3
Altın Altın: 63

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

PC Geri: TÜRK EDEBİYATI 2. DÖNEM 2.YAZILI DENEME SORULARI

Mesaj tarafından SaNcArHaN Bir Salı Nis. 14, 2009 3:08 pm

HELAL SANA YAAA KRAL BABA ADAMSIN..

lol! lol! lol! lol! lol! lol!
avatar
SaNcArHaN
SiTe KuRuCu (AdMiN)
SiTe KuRuCu (AdMiN)

Kayıt tarihi : 21/03/09
Mesaj Sayısı : 1151
Tecrübe : 8266
Teşekkür : 134
Yaş : 23
Nerden : ANKARA

Cüzdan
Para Para: 745
Altın Altın: 1759

Kullanıcı profilini gör http://forum-94.realbb.net

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

PC Geri: TÜRK EDEBİYATI 2. DÖNEM 2.YAZILI DENEME SORULARI

Mesaj tarafından SaNcArHaN Bir Salı Nis. 14, 2009 3:08 pm

HERKES OKUSUN GÜZEL SORULAR.......
lol! lol! lol! lol! lol! lol!
avatar
SaNcArHaN
SiTe KuRuCu (AdMiN)
SiTe KuRuCu (AdMiN)

Kayıt tarihi : 21/03/09
Mesaj Sayısı : 1151
Tecrübe : 8266
Teşekkür : 134
Yaş : 23
Nerden : ANKARA

Cüzdan
Para Para: 745
Altın Altın: 1759

Kullanıcı profilini gör http://forum-94.realbb.net

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz